Herman van Boeyen

Leuke Tips

Zwart deurbeslag – kiene kleurversterker van je woonruimte

3 min gelezen

Modern deurbeslag vliegt de toonbank over, zolang het maar zwart is. Wie begon te beseffen dat zwart beslag zo goed harmonieert met elk mogelijk kleurenpalet in een woonstijl? En hoe kan het dat zwarte deurklinken het niet alleen goed doen in een industriële woonstijl maar ook in bijvoorbeeld een klassieke stijl? Wie niet beter weet, zou denken dat zwart er toch flink uit knalt, zeker als je kleurenpalet verder ingehouden en licht is. Eigenlijk heel eenvoudig: zwart dat je inzet als detaillering voert nooit de boventoon maar versterkt als ondertoon alle andere kleuren. En omdat zwart deurbeslag als detail de rest van je interieurkleuren oppept, is het erg gewild.

Een mooi ritme van gelijk getinte details

Zwart moet dus niet domineren want dan wordt het te zwaar. Wel moet het echt opvallen en dat kan door detaillering. Zwart deurbeslag en raambeslag vormen ideale uitgangspunten om die detaillering door het hele huis aan te leggen. Ga je ter contrast ook nog eens je deuren licht schilderen, dan springt het beslag er nog meer uit. En als je naast je beslag ook nog meubelgreepjes, haakjes en knopjes in zwart uitvoert, ontstaat er een ritmische knipoog van zwart in alle ruimtes. Alles wat je aanraakt om iets in beweging te brengen (kastdeuren, laden, deuren, ramen) heb je dan van een zwarte ‘handtekening’ voorzien. Zwart is bovendien niet onderhevig aan verkleuring en gemakkelijk schoon te houden.

Zwart deurbeslag werkt vooral bij deurklinken en deurschilden

Je deurklinken zijn prominente bestanddelen van het deurbeslag. Juist die (en de deurschilden) zijn veel duidelijker zichtbaar dan bijvoorbeeld ander beslag (scharnieren). Je kunt klassieke zwarte klinken monteren op de deuren, bijvoorbeeld in matzwart. Of je gaat voor klinken met handgrepen van een naar zwart neigend ebbenhout. Veel klassieke modellen hebben hoekige randen. Bij moderne deurklinken zie je meer de ronde en ovale vormen aanwezig. Ook in moderne interieurs doet matzwart het goed. Er is ook een groot assortiment aan zwart deurbeslag in retrostijlen: de sixties, bakeliet uit de jaren dertig, art deco klinken uit de jaren twintig, noem maar op… Ook de combinatie van zilver en zwart bij klassieke klinken toont geweldig. 

Zwart in varianten

Ben je een echte criticus als het om zwart gaat? Dan wil je ook nog precies de juiste tint zwart in je huis. Inderdaad, er zijn er meerdere. Zo is er antraciet dat bij het juiste licht toont dat het eigenlijk een donkergrijs is, vermengd met heel donker cyaan. Dat is dan ingehouden zwart. Het meeste industriële zwart wordt aangemerkt als gitzwart. Je ziet die matte tint vaak bij de metalen glasdeuren die de moderne woonkamer hebben veroverd. Gitzwart kun je ook in hoogglans krijgen; dan pept het op met een zekere chic, heel mooi voor in een klassiek interieur.

Zwart deurbeslag brengt stemming in je ruimtes

Net wat minder dan gitzwart valt een zwart soort grijs uit, de RAL 7021. Dit zwart heeft wat aan hardheid verloren en past goed bij mooie zachte kleurige stoffen zoals velvet. Het is een feit dat zwart een ruimte snel visueel kan verkleinen. Maar dat geldt alleen als je flinke vlakken zwart in je woonruimte hebt. Met de accentvorming van zwart deurbeslag wordt de ruimte echt niet kleiner. Alleen maar voller qua kleur.